Het verschil tussen een TPO afdekzeil en een pvc afdekzeil

Neem contact met ons op

TPO vs PVC afdekzeil

TPO vs Pvc afdekzeil – Een TPO (Thermoplastische Polyolefin) afdekzeil en een PVC (Polyvinylchloride) afdekzeil zijn beide soorten kunststof afdekzeilen, maar ze verschillen in materiaal en eigenschappen. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen beide:

Materiaal TPO

TPO: Het TPO-materiaal is gemaakt van een mengsel van thermoplastische polymeren, zoals polypropyleen en ethyleen-propyleen rubber. Het is bekend om zijn uitstekende weerstand tegen uv-straling, chemicaliën en slijtage.
PVC: PVC-afdekzeilen zijn gemaakt van polyvinylchloride, een ander soort thermoplastisch materiaal. PVC is bekend om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid.

Flexibiliteit TPO vs PVC

TPO: TPO-afdekzeilen hebben over het algemeen een hogere flexibiliteit dan PVC-zeilen. Dit maakt ze gemakkelijker te hanteren en te bevestigen op oneffen oppervlakken.
PVC: PVC-afdekzeilen zijn ook flexibel, maar ze kunnen soms minder soepel zijn dan TPO-zeilen.

Weerstand tegen uv-straling

TPO: TPO-zeilen zijn bijzonder geschikt voor langdurig gebruik buitenshuis vanwege hun uitstekende weerstand tegen uv-straling. Ze zijn minder vatbaar voor verkleuring en degeneratie als gevolg van blootstelling aan de zon.
PVC: PVC-zeilen hebben ook een goede uv-bestendigheid, maar ze kunnen na verloop van tijd gevoeliger worden voor de schadelijke effecten van uv-straling.

Gewicht TPO vs PVC

TPO: Over het algemeen zijn TPO-afdekzeilen lichter in gewicht dan PVC-zeilen, wat ze handiger maakt bij transport en installatie.
PVC: PVC-zeilen zijn steviger en kunnen iets zwaarder zijn in vergelijking met TPO-zeilen.

Milieuvriendelijkheid

TPO: TPO-afdekzeilen worden vaak beschouwd als milieuvriendelijker dan PVC-zeilen, omdat ze geen chloor bevatten, wat de productie en het uiteindelijke afvalproces minder schadelijk maakt voor het milieu.
PVC: PVC-zeilen kunnen bij de productie en afvalverwerking bijdragen aan de afgifte van schadelijke chemicaliën, waaronder chloorverbindingen.

Conclusie; TPO vs PVC afdekzeil

Over het algemeen zijn beide soorten afdekzeilen geschikt voor verschillende toepassingen en omstandigheden. TPO-afdekzeilen worden vaak gebruikt voor langdurige buitentoepassingen waar duurzaamheid en uv-bestendigheid belangrijk zijn, terwijl PVC-afdekzeilen geschikt zijn voor diverse toepassingen zoals transport, opslag en bescherming tegen weersinvloeden. Bij het kiezen van het juiste afdekzeil is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw project of gebruikssituatie.

Lees ook: PVC Dekkleden