EPDM VIJVERFOLIE VERSUS EPDM DAKDEKKERSFOLIE

Neem contact met ons op

EPDM VIJVERFOLIE VERSUS EPDM DAKDEKKERSFOLIE: EEN DIEPGAANDE VERGELIJKING

EPDM folie is een veelgebruikt materiaal voor diverse waterdichte projecten, zoals vijvers en daken. Bij het vergelijken van EPDM vijverfolie en EPDM dakdekkersfolie zijn er verschillende aspecten om te overwegen, van technische specificaties tot praktische toepassingen. Laten we deze aspecten nader bekijken.

VIJVERFOLIE: FLEXIBEL EN DUURZAAM

EPDM vijverfolie is speciaal ontworpen voor gebruik in vijvers en bassins. Gemaakt van hoogwaardig synthetisch rubber, biedt het uitstekende waterdichtheid en is het bestand tegen scheuren en perforaties. Deze folie is uiterst flexibel en past zich gemakkelijk aan de vorm van uw vijver aan. Bovendien is het duurzaam en bestand tegen veroudering, waardoor het langdurige bescherming biedt voor uw vijver.

VOORDELEN VAN VIJVERFOLIE:

  • Specifiek ontworpen voor vijvers en bassins.
  • Uitstekende waterdichtheid en flexibiliteit.
  • Duurzaam en bestand tegen veroudering.
  • Eenvoudig te installeren en te repareren.

EPDM vijverfolie is verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 0,75 mm tot 1,5 mm, waardoor u de juiste dikte kunt kiezen op basis van de grootte en diepte van uw vijver. Het materiaal is bestand tegen UV-straling, ozon en extreme temperaturen, waardoor het geschikt is voor verschillende klimatologische omstandigheden. Daarnaast is het milieuvriendelijk en veilig voor vissen en planten.

EPDM DAKDEKKERSFOLIE: BETROUWBAAR EN VEELZIJDIG

EPDM dakdekkersfolie wordt gebruikt voor platte daken en andere daktoepassingen. Het biedt uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid, waardoor het een betrouwbare keuze is voor dakbedekking. Deze folie is verkrijgbaar in verschillende diktes en kan worden geïnstalleerd met verschillende bevestigingsmethoden, zoals lijm, mechanische bevestiging of ballast. Het is bestand tegen UV-straling, ozon en andere weersinvloeden, waardoor het een langdurige oplossing is voor platte daken.

VOORDELEN VAN DAKDEKKERSFOLIE

  • Ideaal voor platte daken en daktoepassingen.
  • Uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid.
  • Geschikt voor grote oppervlakken.
  • Bestand tegen UV-straling en weersinvloeden.
  • Veelzijdig en eenvoudig te installeren.

TECHNISCHE VERSCHILLEN

Hoewel EPDM vijverfolie en EPDM dakdekkersfolie vergelijkbare eigenschappen hebben, zijn er enkele technische verschillen die belangrijk zijn om op te merken. Vijverfolie variant is over het algemeen dikker en flexibeler dan dakdekkersfolie, wat het geschikt maakt voor toepassingen waarbij een strakke pasvorm en een goede aanpassing aan de vorm van de vijver nodig zijn. Aan de andere kant is de dakdekkersfolie ontworpen met specifieke eigenschappen die geschikt zijn voor dakbedekking, zoals een betere hechting aan de ondergrond en weerstand tegen zware belastingen.

Hieronder volgt een vergelijking van de technische specificaties van de vijverfolie en de dakdekkersfolie.

Specificaties EPDM Vijverfolie EPDM Dakdekkersfolie
Dikte 0,75 mm – 1,5 mm 1,1 mm – 1,5 mm
Gewicht 1,1 kg/m² – 1,8 kg/m² 1,2 kg/m² – 1,7 kg/m²
Treksterkte 7 MPa – 11 MPa 6 MPa – 9 MPa
Rek bij breuk 250% – 400% 200% – 300%
Ozonebestendigheid Uitstekend Uitstekend
UV-bestendigheid Uitstekend Uitstekend
Bestand tegen chemicaliën Goed Goed
Temperatuurbestendigheid -45°C tot +120°C -40°C tot +120°C
Brandklasse B2 (normaal brandgedrag) B2 (normaal brandgedrag)
Kleur Zwart, eventueel grijs of wit Zwart, eventueel grijs of wit
Levensduur 25 – 40 jaar 30 – 50 jaar
Milieuvriendelijkheid Volledig recyclebaar, geen schadelijke stoffen Volledig recyclebaar, geen schadelijke stoffen
Geschiktheid voor vijvers Ja, speciaal ontworpen voor vijvers/bassins Nee
Geschiktheid voor daken Nee Ja, speciaal ontworpen voor daktoepassingen

fouten voorbehouden

WAAROM GEEN EPDM VIJVERFOLIE GEBRUIKEN VOOR DAKBEDEKKING?

Het gebruik van dakdekkersfolie voor vijvers wordt afgeraden vanwege verschillende redenen. Ten eerste is de dakdekkersfolie vaak dikker dan de vijverfolie, waardoor het minder flexibel is en zich niet goed aanpast aan de vorm van de vijver. Bovendien kan de samenstelling van dakdekkersfolie additieven bevatten die schadelijk zijn voor vissen en planten in de vijver. Daarnaast is dakdekkersfolie mogelijk niet ontworpen om langdurig ondergedompeld te worden, waardoor het kan leiden tot lekkage en andere problemen in de vijver.

CONCLUSIE: MAAK EEN WELOVERWOGEN KEUZE

Bij het kiezen tussen EPDM vijverfolie en EPDM dakdekkersfolie is het cruciaal om uw behoeften en projecteisen zorgvuldig te overwegen. Als u een vijver of een bassin wilt aanleggen, is EPDM vijverfolie de optimale keuze vanwege zijn specifieke eigenschappen, zoals uitstekende waterdichtheid, flexibiliteit en milieuvriendelijkheid. Voor daktoepassingen, met name op platte daken, biedt EPDM dakdekkersfolie een betrouwbare en duurzame oplossing, geschikt voor verschillende weersomstandigheden en installatiemethoden.

Om de juiste keuze te maken, is het essentieel om te overwegen waar het materiaal voor wordt gebruikt en welke eigenschappen daarbij het belangrijkst zijn. Of u nu een vijver of een bassin wilt creëren of een dak wilt bedekken, EPDM folie biedt hoogwaardige waterdichte oplossingen voor diverse toepassingen. Neem de tijd om de technische specificaties, voordelen en mogelijke beperkingen van elk type folie te evalueren en maak zo een weloverwogen beslissing die aansluit bij uw projectbehoeften en budgettaire overwegingen.

Lees ook: Vijverfolie